Om oss

På vår lilla gård som kallas för Ekåsen, bedriver vi småskalig produktion av grönsaker och blommor. Där bor vi med våra två döttrar, 20 hönor, en handfull ankor, två katter och två hundar. Till gården hör två hektar mark och den ligger en dryg kilometer från Jonsereds samhälle. Vi har ca 1500 kvm odlingsyta där vi odlar blommor och grönsaker samt ett växthus på 120 kvm. Resten av marken har vi som viltåker och bete till våra hönor.  Vi tror att framtidens jordbruk är småskaligt, nära och transparent där konsumenterna själva kan få se hur djuren har det och hur maten odlas.  
 

Björn & Emma


Om våra grönsaker

Vi odlar våra grönsaker utan bekämpningsmedel och konstgödsel. Allt arbete görs för hand och vi försöker undvika förpackningar och plast i så stor utsträckning som möjligt när vi packar våra grönsaker (de plastpåsar vi använder är t.ex. gjorda av sockerrör). Genom att fokusera på jordhälsan och genom att eftersträva ett regenerativt jordbruk ser vi till att värna om ett av våra viktigaste ekosystem, matjorden. Det ger både hållbara och näringsrika grönsaker.

Om grönsakerna förlorat sin spänst efter några dagar i kylen är kan ni lägga dem i kallt vatten någon timme så piggar de på sig.

Skölj grönsakerna innan ni äter dem!


Om våra blommor

Alla vet kanske inte att snittblommor ofta är besprutade och skickas med långa transporter. Många blommor odlas dessutom i länder där vattenbrist är vanligt. Blommor som inte är giftfritt odlade ska man undvika att slänga på komposten då risken är stor att buketten dödar mikrolivet där. Vi odlar våra blommor utan bekämpningsmedel och utan konstgödsel. Våra blommor får växa utifrån sin naturliga växtkraft och när de vill blomma hos oss. Det ger hållbara blommor i säsong, alltid nyplockade som ni kan njuta av med gott samvete. 

Snitta om blommorna innan ni sätter dem i vasen. De har bäst hållbarhet om ni byter vatten då och då samt om de får stå lite svalare på natten.